Kahvin valmistus ja kahvilat

Tiesitkö että Suomessa myös kilpaillaan kahvinvalmistuksesta, ja myös siitä kuka paahtaa parhaat kahvit?

Kahvin Valmistus

Valmistusmenetelmät

Kahvia voi valmistaa monella eri tavalla. Valmistustavasta riippumatta perusasiat ovat tärkeä muistaa: kahvin hyvä laatu, tuoreus, hyvä vesi ja puhtaat välineet.

Suodatinkahvi tehdään suodatinkeittimellä. Kahvinpurut laitetaan paperiseen suodatinpussiin, kuuma vesi valutetaan purujen läpi. Suodatinkahvia valmistettaessa oikea suhde kahvissa ja vedessä on 6g kahvia desilitraan vettä. kannuun. Suodatinkeitin on yleisin tapa valmistaa suomalainen kahvi. Suodatinkeittimen etu on sen helppokäyttöisyys.

Pressopannulla valmistettaessa kahvi tulee valmiiksi hautumalla. Pressopannu on lasinen kannu jossa on mäntä. Kannuun mitataan kahvia, sitten lähes kiehuva vesi kaadetaan purujen päälle ja kansi asetetaan paikalleen. Kahvin annetaan hautua muutaman minuutin jonka jälkeen mäntä painetaan alas. Pressopannu on erittäin edullinen tapa valmistaa kahvia. Pannu on helppo pitää puhtaana.

Mokkapannu joka tunnetaan myös mutteripannuna, valmistaa kahvin veden kiehumisesta muodostuvalla paineella. Mokkapannu koostuu kahdesta osasta jonka välissä on suodatin. Alaosa täytetään vedellä, suodatinosaan kahvi ja pannu kuumennetaan hellalla. Veden kiehuessa se kulkee kahvinpurujen lävitse yläosaan pannua, josta se sitten kaadetaan kuppiin. Mokkapannu valmistaa aina tietyn määrän kahvia.

Espressokeittimellä tehdään kahvia yksi tai kaksi annosta kerrallaan. Espressokeittimessä jauhettujen kahvipapujen läpi valuu vesi suurella paineella. Espressokeittimen toiminta perustuu nimenomaan paineeseen, tämän menetelmän avulla kahvista saadaan erityisiä makuja esiin. Yksi annos espressoa valmistuu alle 30 sekunnissa. Espressokeitin on hieman tavanomaisia kahvinkeittomenetelmiä erikoisempi, joten se vaatii hieman perehtymistä asiaan jos haluaa saada onnistunutta kahvia.

Viime aikoina ovat yleistyneet myös kapselikahvinkeittimet. Ne toimivat nimensä mukaisesti. Ne ovat kahvikoneita, joihin asetetaan kapseli ja kone valmistaa kupillisen kahvia. Kapselikeittimien suosio perustuu niiden helppokäyttöisyyteen. Kapselikeittimien avulla voit saada erikoiskahveja kotona, ilman monimutkaisia kahvikoneita.

Suomessa lähes poikkeuksesta jokaisesta taloudesta löytyy kahvinkeitin. Niin yleistä kahvikulttuuri keskuudessamme on.

Huomioi puhdistus

Oli kahvin valmistustapa sitten mikä tahansa edellisistä, on syytä muistaa yksi asia minkä tärkeyttä ei sovi väheksyä. Nimittäin kahvinvalmistusvälineiden puhtaus. Kahvinkeitin on hyvä puhdistaa säännöllisesti. Se kerää itseensä yllättävän paljon kalkkia vedestä, rasvaa kahvista sekä muuta likaa käytöstä. Likainen kahvi huonontaa merkittävästi kahvin makua. Puhdas keitin taas takaa raikkaan maun. Kahvinkeittimen puhdistus onnistuu esimerkiksi siihen tarkoitetuilla puhdistusaineilla tai vaikka etikalla. Myös kahvinvalmistuksessa käytettävät astiat on hyvä pestä astianpesukoneessa tai käsin kuumaa vettä käyttäen. Kahvinkeitintä käytettäessä suositellaan annostelemaan vettä erillisellä astialla ja välttämään koneen omaa kannua. Kahvinkeittimen omaan kannuun kertyy herkästi rasvaa kahvista, jolloin annostelemalla vettä sillä, vesi ei ole enää niin puhdasta kuin voisi olla.

Kahvilat suomessa

Kahvilakulttuurimme suomessa ei ole niin kukoistavaa kuin muualla Euroopassa. Voisiko syynä olla kahvin juonnin arkipäiväisyys yhteiskunnassamme? Keitämme kahvia kotona, töissä ja kylässä. Nappaamme huoltoasemalta kahvin mukaan kiireessä. Varta vasten kahvilaan meneminen kahville tuntuu ehkä suomalaisista vieraalta.

Meillä on kuitenkin kahviloita suomessa, moneenkin lähtöön. Kahvilat myyvät suomessa kahvin ja teen lisäksi virvoitusjuomia ja pikkusuolaista. Alkoholi ei kuulu kovin monenkaan kahvilan valikoimiin, toisin kuin monissa muissa Euroopan maissa on tapana. Kahviloiden aukioloajat suomessa keskittyvät päiväsaikaan.

Suomalaisten kahviloiden historia ulottuu 1700-luvulle. Ensimmäinen kahvila avattiin Turkuun 1778.

Voisiko suomalaisten nuivan suhtautumisen kahviloita kohtaan selittää raha? Jos kotona keitetty kahvikupillinen maksaa reilu viisi senttiä, ja kahvilassa nautittu kupillinen kahvi useamman euron, onko vastaus selvä? Ehkä suomalaiset ovat tiukkoja rahankäyttäjiä ja koemme kahvin hinnan kahviloissa kovaksi.

Paras kahvila ja paahtimo

Kahviin liittyen on tietenkin tehty paljon tutkimuksia ja kilpailuja. Suomen parhaan kahvilan titteli kuuluu Lappeenrantalaiselle kahvilalle nimeltään Satama 6. Suomen paras paahtimo löytyy myös Lappeenrannasta ja se on Lehmus roastery. Suomen toiseksi paras kahvila löytyy Helsingistä ja on nimeltään Kaffa roastery.

Voittajat on valittu äänestyksen perusteella johon vastasi lähes 5000 suomalaista vuonna 2018.