Kahvin kulutus Suomessa

Kahvi Suomessa

Suomessa kulutetaan kahvia enemmän kuin missään muualla maailmassa. Suomalaisista yli 90% juo kahvia vähintään kupillisen päivittäin. Suomalainen juo keskimäärin 10 kiloa kahvia yhtä ihmistä kohden. Tämä määrä vastaa noin 20 kahvipaketillista. Määrä muutettuna kahvikupillisiin, vastaa vuosittain noin tuhatta kahvikupillista. Suomeen tuodaan vuosittain noin 54 miljoonaa kiloa kahvia. Kaikista maailman kahvipavuista joka sadas tuodaan suomeen. Suomalaisten tottumukset kahvia kohtana poikkeavat muista maista. Suomessa kulutetaan eniten vaaleapaahtoista kahvia. Vain vajaa 20% juomastamme kahvista on tummapaahtoista.

Suomen suosituin kahvi on merkiltään Juhla Mokka. Joka toinen suomalaisten juoma kahvikupillinen on Juhla mokkaa.

Suomalaisista suurin osa juo kahvinsa suodatinkahvina maidolla. Toiseksi suosituin vaihtoehto on suodatinkahvi mustana. Suodatinkahvin jälkeen suosituimmat kahvijuomat ovat latte, cappuccino ja espresso. Suomalainen juo keskimäärin neljä kuppia kahvia päivässä. Kahvia nautitaan niin kotona, töissä kuin kahviloissakin.

Suomessa kahvikulttuurista kertonee jotain myös se, että olemme ainoa maa jossa kahvitauko kuuluu työntekijän oikeuksiin.

Muutosta ilmassa

Viime vuosien aikana suomalainen kahvilakulttuuri on kuitenkin muuttunut, osittain siksi että suomalaiset matkustavat enemmän, osittain siksi että kahviloiden pitäjiksi on tullut ulkomaalaislähtöisiä henkilöitä – tämä kaikki on rikastuttanut suomalaista kahvilakulttuuria.

Kahvin valmistus

Suomesta löytyy nykyään monia pieniä kahvin paahtimoita, eikä markkinoilla ole enää vain isojen tuottajien kahveja, joten myös suomalaisten kotien kahvikulttuuri elää ja kehittyy.